W E L C O M E | Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat para pembaca senyap dan aktif. Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih buat pembaca yang sudi menggerakkan jari-jemari halus menekan tetikus semata-mata mahu menjenguk, membaca dan memberikan komentar dalam blog yang sederhana ini.

P E R H A T I A N | Penulisan dalam blog ini telah menggunakan bahasa yang tidak baku secara total dan masih berstruktur. Jika bahasanya bukan pilihan anda, maka penulis ingin menyarankan agar saudara/saudari mula berganjak daripada menjenguk atau membaca blog ini sebelum penyakit Pembenci atau istilah lain ialah Haters mula menular di dalam blog ini. Sekian dan Wassalam.

P E N U L I S | Ameelia merupakan seorang penulis blog amatur yang telah melibatkan diri dalam bidang penulisan blog selama 8 tahun. Penulisan blog adalah berkaitan dengan liku-liku kehidupannya sebagai seorang hamba Allah, anak, isteri, guru di kawasan pedalaman, pelajar dan pelukis amatur. VIEW

January 31, 2015

SK Pos Legap, Here I Come!

Dengan lafaz bismillah.

Alhamdulillah, aku sudah berjaya mendapat penempatan di sebuah sekolah di daerah Kuala Kangsar, Perak. Allah akhirnya berjaya mengabulkan doa kedua ibu bapaku untuk mendapat penempatan di dalam negeri kelahiran aku sendiri. Semasa belum dimaklumkan daerah, sekadar nama negeri, aku berasa agak berdukacita buat sementara kerana memang tersimpan hajat hati ingin pergi ke negeri orang  di seberang laut, terutamanya ingin merasa kawasan pendalaman.

Aku telah bertekad untuk pergi ke Sarawak, dan telah meletakkan pilihan tersebut dalam borang penempatan sebagai pilihan kedua. Walau bagaimanapun, doa ibu dan bapa, Allah sentiasa makbulkan. Namun aku redha, kerana percaya ketentuan Allah yang Dia telah tuliskan untuk aku. Siapa aku untuk mempersoalkan? Aku sekadar hamba-Nya hang terlalu hina.

Allah itu Maha Adil lagi Penyayang. Allah menyusun dan mengatur dengan penuh hikmah. Walaupun tidak berjaya pergi ke Sarawak, aku masih berpeluang untuk merasa di tempat pedalaman. Sebelum diumukan dan menerima surat penempatan sekolah, hati kecilku berbisik, aku bakal ditempatkan di sebuah kawasan pendalaman. Alhamdulillah, Allah bukan sahaja memakbulkan impian ibu dan abah, tapi Allah juga memakbulkan doa dan impian aku.

Aku bakal ditempatkan di sebuah Sekolah Kebangsaan Pos Legap, Lasah, Sungai Siput Utara, Perak. Siapa tahu pengalaman dan cabaran apa yang bakal aku tempuhi apabila berada di sana nanti? Tiada siapa tahu, melainkan hanya Dia yang Maha Mengetahui. Allah memakbulkan doaku, kerana Dia tahu aku mampu menghadapi keadaan tersebut. 

Sedikit pun tidak aku rasa gentar akan cabaran itu. Buat sementara ini, aku cuma risau pasal barang sahaja, bagaimana nak mengangkut barang aku yang agak banyak? Mungkin aku perlu mula berfikir barang yang betul-betul penting sahaja untuk dibawa ke sana, kerana jika barang tidak cukup, aku masih boleh berulang alik ke bandar Kuala Kangsar. Jika aku ditempatkan di Sarawak mahupun Sabah, memang boleh naya kalau barang penting terlupa untuk dibawa.

Ada juga aku merajinkan diri surfing internet untuk google gambar-gambar bagi mempersiapkan mental dan fizikal. Aku cuba untuk google beberapa gambar yang berkaitan dengan sekolah yang bakal aku laporkan diri pada hari isnin ini, seperti keadaan jalan ke sekolah tersebut. Antara gambar yang aku telah terjumpa adalah seperti di bawah :






Yes, these picture makes me think lots of things, kesedaran bahawa bukan mudah untuk menjadi guru. Aku mendapat satu cerita daripada seorang rakan bahawa terdapat beberapa guru lelaki sanggup berulang dari rumah untuk mengajar ke pendalaman setiap hari. I can't imagine those teachers yang hadapi benda ni sekiranya berlaku hari hujan, bayangkan kalau kenderaan yang dipandu terselit dalam selut tanah merah tuu....

DAN......

Aku harus sentiasa bersyukur kepada Allah, sekurang-kurangnya aku tidak ditempatkan di kawasan yang lebih dalam dan jauh, yang mana ada lagi yang lebih susah daripada aku. Nasib baik juga sekolah aku tu bukan antara yang paling dalam dan jauh. Cukuplah sekadar berpeluang untuk merasa pedalaman (P1), bukan P2 mahupun P3 yang lebih dalam dan jauh perjalanannya. At least, kata orang, masih di semenanjung dan masih boleh lagi beruang-alik ke Kuala Kangsar untuk bertemu dengan ibu dan abah setiap hujung minggu. 

So, Alhamdulillah. :)

January 21, 2015

Romantik? Bukan Itu Yang Aku Cari.


Assalamualaikum. Apa khabar semua? Harap kalian sihat-sihat belaka. 

Sebenarnya, aku ni memang banyak idea nak menulis, tetapi yang menjadi masalah apabila aku tiada langsung mood nak menulis. Mood sedang mengawal keadaan aku agar terus jadi malas, malas dan pemalas tahap apa pun aku tidak pasti. Yang pasti, aku jadi semakin malas. 

Okay, hari ni aku hendak menulis topik yang ringan-ringan saja. Malas hendak menulis topik yang berat-berat. Serabut kepala bila terlalu banyak berfikir, sampai satu tahap terlalu terbawa-bawa dengan idealogi pemikiran sendiri hingga lupa realiti. Mengarut sudah.

Topik penulisan aku pada hari ini ialah perihal lelaki romantik. Kalau sebut tentang lelaki atau jejaka yang romantik ni, biasanya perempuan akan terfikir pasal sajak-sajak atau kata-kata puitis perihal cinta daripada si dia, si dia yang memberi bunga ros kepada kekasih hatinya, pemberian hadiah daripada si dia, lelaki yang pandai mendengar, memahami  dan sebagainya. 

Aku tidak pasti bagaimana kebanyakkan perempuan meletakkan satu persepsi atau pandangan peribadi mereka terhadap karakteristik lelaki romantik itu sendiri. Hal ini kerana, setiap wanita ada kehendak dan keinginan yang berbeza. Manusia bukan semuanya sama, setiap daripada kita adalah menusia yang unik. Maka meletakkan satu generalisasi semua wanita mempunyai kehendak atau pandangan yang sama tentang lelaki romantis ini sama sekali tidak benar.

Topik kali ini aku hendak menceritakan sesuatu berdasarkan kehendak dan pandangan peribadi aku. Macam mana hendak mengatur setiap bait kata dalam satu urutan yang senang untuk difahami ya?

Okay, beginilah, sebenarnya aku rasa janggal gila bila ada lelaki yang romantik. Feels weird all the time when they starts using ayat-ayat yang puitis dan berbunga-bunga seperti william shakespeare, atau sejambak bunga ros atau sekuntum bunga ros daripada peminat misteri dan sebagainya - It seems weird for me. Awkward. Most of the time when that things happen.


Nak kata tidak suka pun, tak juga. I really appreciate apa yang dibuat oleh si dia. Boleh nampak la, bila ada tindakan-tindakan yang mewujudkan suasana romantis ini, kita boleh nampak kesungguhan si dia. Apa yang buatkan aku gembira bukanlah suasana romantis yang dia cipta, tetapi kesungguhan dia. Yes, kesungguhan si dia.

Aku ni bukanlah demand ayat-ayat manis daripada si dia. Most of the time, I want to know him, what he feels, what he thinks and when he's with me - in honest way; not something that he made it up just to impresse me. Bukan itu yang aku cari, but what I seek from him is honesty. Beautiful words yang buatkan aku hendak dengar daripada lelaki, bukan pujian secara fizikal semata-mata, tapi termasuklah sesuatu yang berada dalam diri aku.

Sebagai contoh adalah seperti berikut :

"you're the most amazing woman I ever have.You're not just smart and funny, but you're  also a kind-hearted person."

Beb, aku yakinlah, mana-mana perempuan kalau dengar ayat macam ni daripada someone special, mau teriak tiga hati tiga malam secara berturut-turut. Sebak dan terharu beb. Aku pun boleh rasa terharu bila ada someone yang sangat special dalam hidup aku kata macam tu, seolah-olah akulah wanita yang istimewa dalam hidup si dia.

Bagi pandangan peribadi dan kehendak aku sendiri, aku memang perlukan seseorang yang mampu membuatkan aku rasa istimewa dan makes me automatically love myself even more. Manusia mana yang tidak mahu dirinya rasa istimewa dan dihargai kan? Kalau boleh, kata-kata yang dilafazkan itu sesuatu yang jujur, memang asal daripada benar pemikiran dia yang wujud hasil daripada apa yang dia perhatikan tentang diri kita.

Kadang-kala, lelaki tidak sedar, sekecil-kecil perkara yang mereka lakukan seperti mengingati tarikh istimewa dalam hidup kita, atau mengatakan pujian seperti, “I’m glad that I’m being with you,” mampu memberikan satu impak yang sangat besar kepada diri seseorang manusia yang bergelar hawa. 

I don't need another William Shakespeare in my life, I just want him for himself and his honestly. That all that matters for me right now.

Sekian dan wassalam.



January 7, 2015

Antara Menutup Aurat Atau Seksi, Mana Lebih Baik?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini seronok juga aku membaca beberapa penulisan daripada blog-blog orang. Sedap-sedap mata meliar dan membaca blog orang, tiba-tiba aku tersinggah satu blog ini, mengutarakan rasa tidak puas hati terhadap lelaki skema atau 'nerd'. Dalam penulisan dia tu, akak tu rasa tidak puas hati dengan menyatakan rata-rata lelaki baik cuba ambil kesempatan ke atas dia dan melabelkan lelaki nerd ni bukan semua jenis lelaki baik. 


Entri budak ni tulis dah lama sangat, beberapa tahun lepas. Cuma entah kenapa nak tulis sesuatu yang terbuku dalam benak otak ni, sebab nak menulis sesuatu yang aku sangat tak setuju dengan kenyataan yang dia lemparkan pada orang lain tanpa nak muhasabah dirinya terlebih dulu. 

Berdasarkan cerita akak tu, aku takkan salahkan lelaki nerd tu 100%. Sebab kalau fikir logik yang pertama, mana-mana lelaki pun, sukar nak elakkan diri mereka daripada berfikir benda-benda yang tak senonoh. I hate to say, BUT itu fitrah lelaki yang memang tertarik pada perempuan, especially figura mereka. Ehem ehem.

Tambah-tambah lagi bila kita dibesarkan dalam generasi Y, terlalu banyak sangat exploitasi benda-benda macam porn, dengan ramai pula perempuan di luar sana begitu bangga menayangkan tubuh badan yang begitu cantik dengan pakaian yang begitu mengghairahkan, so these guys tend to have the raging lust within themselves.

So faham-faham sajalah, when she starts to touch him or macam tampar-tampar anak pada lelaki tu, mana-mana lelaki yang tidak biasa buat atau ada background yang tidak pernah bertepuk tampar dengan perempuan yang bukan mahramnya, sudah pasti iman dia akan mudah tergugat. Alaaa, macam rusa masuk kampung, excited dia terlebih sikit. Tambah bila ada awek comel lagi seksi sentuh dia, mesti dia rasa syok.

Sebab itulah Allah sudah berfirman dalam alquran, agar menutup aurat dan jangan mendekati zina. Zina ni tak semestinya buat projek dalam belukar tu, tapi ianya juga menyentuh tentang batas-batas pergaulan kita antara lelaki dan perempuan. Bukan senang-senang sahaja kita nak keluar dengan lelaki yang bukan mahram kita, sebab kita sendiri pun tidak boleh predict apa yang akan berlaku. Bila dah jadi macam itu, starts to blame ourself, sebab kita yang bertanggung jawab bagi setiap tingkah laku kita. Because it's our choice.

If she's comparing a nerd with a playboy, she's really have an issue right there. Kamonlah, semua orang sangat aware that playboys know how to handle the girls sebab kehidupan lelaki playboy ni memang tidak lekang daripada mana-mana perempuan. So sudah tentulah diorang sudah biasa dengan perempuan, and tentulah they can handle their pervert side dengan begitu baik sekali. Berbeza pula dengan lelaki nerd or alim yang tidak biasa dengan perempuan. 

Okay, just forget pasal entri akak tu kejap. Sebenarnya, aku nak berfokus pada beberapa statement dan komen yang dilemparkan dan dikongsikan dalam entri tersebut oleh pembaca-pembaca tegar blog terfaktab. Ada di antara mereka menyentuh soal aurat dan dikaitkan pula dengan baik atau jahat.

Apa-apa pun  sebelum kita tuding jari pada orang lain, muhasabah diri dan mula tuding jari pada diri sendiri. Bukan nak tuding salah di sini, cuma perlu ada kesedaran so that ALL of us will have a better life dan kita sama-sama berusaha untuk jadi lebih baik. Bila aku tulis benda ini, aku tuju juga pada diri aku sebagai peringatan. Sebab aku pun manusia, kau pun manusia, kita semua manusia.

Kita semua buat silap. Tapi silap tu jangan dibiar lama-lama sebab khuatir tidak sempat bertaubat, naya juga kita dalam kubur nanti. Tambahan lagi, kan best kalau kita sama-sama boleh masuk syurga? Marilah kita mengimarahkan syurga secara beramai-ramai.

Bagi pandangan aku, kalau kita rasa diri kita tidak sempurna dari aspek akhlak, cubalah berubah. Please don't try to deny by saying :

"Ala, kau pakai tudung pun belum tentu baik atau masuk syurga."

First of all, babe syurga tu milik Allah. Sesiapa pun tak boleh angkuh kata :

 "saya pasti akan ke syurga!" 

Sebab kita tidak pasti. Aku pun tidak pasti apa dan di mana pengakhiran aku. Mungkin di dunia kita banyak beribadat, tapi tiba-tiba dalam diam ada sikit rasa riak dalam diri. Sudah, bila dah ada riak tu, tambah-tambah bila kita tidak sedar, sukar untuk merasai nikmat syurga itu. Terlalu banyak dugaan dalam mengejar nikmat syurga sebenarnya. Kita perlu sentiasa bersabar dan jangan mudah putus harapan daripada mendapat rahmatnya. 

Mana-mana manusia yang masuk syurga ni pun atas kasih sayang Allah. Itu hak Dia. Cakap pasal tutup aurat, solat or anything yang kau buat silap dengan Allah tu, kita sembang pasal hak Dia yang kita tak buat. Let me tell you again, HAK ALLAH yang kau tak bertanggungjawab untuk memenuhi.

Soal aurat ni bukan kira kita baik atau jahat, itu kira KEWAJIBAN kita memenuhi HAK Allah, iaitu hak yang kita kena jaga. Kena ingat, setiap nyawa yang dia kurniakan untuk hidup, nikmat kita dapat bernafas, nikmat ada kesihatan yang baik – semua Dia bagi tanpa minta apa-apa.

Sebaliknya, Dia minta kita memenuhi hak dia atas kebaikkan kita juga. Allah pencipta kita, setiap suruhan dia sudah pasti ada hikmahnya. Allah tahu banyak perkara yang tidak baik  berlaku kesan daripada hasil tidak menutup aurat. I’ve seen too many videos perbezaan wanita yang menutup badannya sepenuhnya dengan wanita yang berpakaian seksi. Responnya sangat berbeza daripada disekelilingnya – terutamnya lelaki yang kurang baik.  Wanita yang menghormati harga dirinya, sudah pasti akan dihormati oleh orang lain. Girls, respect yourself first before you want other guys respect you.  

So, kenapa berdegil? Nak tahu kenapa berdegil tak nak tutup aurat?  Senang sahaja, kita angkuh dan kita tidak takut dengan Dia. Macam mana umat-umat terdahulu hancur hanya kerana angkuh – macam itulah kita sekarang. Kerana kita angkuh, kita buat dosa, zalimi diri sendiri. Kerana kita angkuh, kita tinggal solat. That’s all the point. YES, ANGKUH. Kita semua angkuh - aku, kau dan kita semua yang masih leka dalam melakukan dosa.

Kita angkuh dengan Allah, kita TIDAK ada sikit pun rasa takut pada dia. Kalau betul-betul kita ni tiada rasa angkuh dalam diri, sudah pasti kita akan berfikir dua hingga tiga kali untuk berbuat dosa. Takut kerana Dia melihat dan Dia tahu apa yang tersembunyi dalam hati kita.

That’s the reason some people kadang-kala ikut  dia kejap-kejap nak pakai tudung, kemudian buka semula. I’m not saying she’s bad, because maybe she is good. Tapi jika benar hati seseorang hamba itu baik dan ada pada Allah, sudah pasti jika dia terdetik hendak berbuat dosa, apatah lagi tidak memenuhi hak Allah itu – akan ada perasaan sebersalah yang mendiami jiwa dia. PASTI.

And I’m not going to say that perempuan yang menutup aurat dengan sempurna tidak terlepas daripada buat dosa dan melakukan kesilapan. Like I just said before, none of us is perfect. Perempuan yang telah menutup aurat dengan sempurna pula ada juga silapnya. Yes, dia mungkin memenuhi hak kewajiban menutup aurat, but kewajipan lain dia tidak penuhi.

Tambah dunia zaman sekarang, even perempuan berhijab pun masih melakukan maksiat. Ada juga yang berpakaian baik-baik, tertutup auratnya seperti seorang ustazah, but still doing the ‘zina’ thing. Di sini, masalahnya dia memenuhi hak Dia dalam menutup aurat, tapi dia tidak memenuhi hak Dia dalam penjagaan ikhtilat.

Bagaimana pula dengan manusia yang kedua-duanya dijaga dengan baik – aurat dan ikhtilat, tapi mulutnya pula yang macam puaka? Yes, someone pernah tanya soalan macam ini pada aku. Okay, orang seperti ini pula Allah duga dia dengan hati dia – the way she felt and think about the sinners.

Kalau Allah melihat semua hamba Dia penuh dengan kasih sayang, siapa kita yang hanya sebagai seorang hamba, melihat orang lain, yang pendosa terutamanya, dengan penuh rasa benci dan jelik? Siapa kita? Kita ni hanya seorang hamba, sepatutnya ada rasa malu dalam diri bila mana senang-senang sahaja untuk membenci atau berasa jelik dengan orang yang lebih jahil. Kena sedar, ilmu itu Allah bagi bukan nak tunjuk kita lebih baik daripada sesiapa, tetapi bertujuan untuk memperbaiki mana yang kurang. So, please start to hate the sin, not the sinner. 

Don’t you see? None of us is perfect and none of us should judge anyone, kerana setiap daripada kita diberi dugaan dan cubaan yang berbeza. Allah itu adil, SEMUA orang ada bahagian baik dan jahat dia. Cuma bahagian tidak berapa baik tu kita kawal dengan iman kita. So layan semua orang dengan penuh kasih sayang walaupun dia mungkin jauh dan jahil tentang tuhannya, di samping mendoakan mereka agar kembalikan hati mereka semula kepada Allah.

So please people, after this stop la berdebat pasal perempuan menutup aurat versus perempuan seksi mana satu lebih baik. Serius, aku rasa macam tiada faedah, dan hanya satu perdebatan yang bertujuan untuk mengelirukan orang daripada nak buat sesuatu yang baik. Ingat, syaitan is REALLY GOOD dalam menghasut manusia. Cuma pilihan sekarang ada pada diri sendiri untuk menafikan atau mengiyakan kesilapan kita.

Mengiyakan tanpa ada usaha itu seperti hangat-hangat tahi ayam, kerana mengetahui kekurangan diri sendiri tanpa melakukan perubahan adalah sesuatu yang tak relevan. Cuba dulu melakukan perubahan, sedikit demi sedikit. Believe in yourself that you could make it. Tidak perlu tunggu hidayah baru nak berubah sebab kalau ada orang dah tegur kita supaya tutup aurat tu pun sebenarnya sudah kira kita dapat hidayah. 

Tidak percaya? Kalau kita mula rasa diri kita serba kekurangan dan merasakan tindakan tidak menutup aurat itu sesuatu perbuatan yang salah hasil daripada teguran orang lain, secara kita tidak sedar Allah cuba mengingati kita agar menjadi lebih baik. Rasa sebersalah hasil teguran daripada orang lain, pada hakikatnya Allah ingin kembalikan kita kepada fitrah asal kita, iaitu kepada Dia. 

 Apa-apa pun, sebelum mengundur diri, aku minta maaf jika kenyataan atau ayat-ayat yang ditulis ada menyakiti sesiapa. Niat di hati tidak terdetik untuk menghukum sesiapa, cuma berharap agar kita semua mampu menjadi hamba-Nya yang lebih baik. InsyaaAllah.

Sekian dan wassalam.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...