W E L C O M E | Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat para pembaca senyap dan aktif. Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih buat pembaca yang sudi menggerakkan jari-jemari halus menekan tetikus semata-mata mahu menjenguk, membaca dan memberikan komentar dalam blog yang sederhana ini.

P E R H A T I A N | Penulisan dalam blog ini telah menggunakan bahasa yang tidak baku secara total dan masih berstruktur. Jika bahasanya bukan pilihan anda, maka penulis ingin menyarankan agar saudara/saudari mula berganjak daripada menjenguk atau membaca blog ini sebelum penyakit Pembenci atau istilah lain ialah Haters mula menular di dalam blog ini. Sekian dan Wassalam.

P E N U L I S | Ameelia merupakan seorang penulis blog amatur yang telah melibatkan diri dalam bidang penulisan blog selama 8 tahun. Penulisan blog adalah berkaitan dengan liku-liku kehidupannya sebagai seorang hamba Allah, anak, isteri, guru di kawasan pedalaman, pelajar dan pelukis amatur. VIEW

December 11, 2017

REVIEW : BLACK (2017)

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca. 

Apa khabar semua? Saya harap kalian semua dalam keadaan yang baik-baik dan sihat sejahtera.

Black (2017)

Hari ini saya nak menulis satu 'review' tentang sebuah cerita drama korea yang bertajuk Black yang telah ditayangkan pada bulan Oktober 2017. Cerita ni mengandungi 16 episod dan 2 episod tambahan dan telah ditayangkan di OCN. Semalam telah ditayangkan final episode bagi cerita ini dan kini semua episod yang telah ditayangkan adalah sebanyak 18 episod. Lakonan mantap oleh Song Seung Heon, Go Ara dan beberapa pelakon lain yang akan membuatkan korang tidak berganjak daripada skin kaca laptop anda. Hahaha.

Alhamdulillah, tamat sudah cerita Black.. and it has such a sad ending 😭😭 but yet it still beautiful. Sebelum aku nak ulas atau menulis review tentang pendapat saya berkaitan dengan cerita ni, saya jelaskan dulu sinopsis cerita ni. 

SINOPSIS

Black adalah sebuat cerita yang mengisah seorang grim reaper (dewa maut dalam bahasa melayu) yang telah merasuk tubuh seorang penyiasat yang bernama Han Moo Gang, demi mencari seorang rakan sekerjanya yang telah melarikan diri daripada menjalankan tugas. Sepanjang pencarian rakan setugasnya, Black (nama lain bagi grim reaper ni) telah terjebak dalam konflik kehidupan Han Moo Gang dan mendapati tuan kepada tubuh badan tersebut telah terlibat dalam penyiasatan pembunuhan abangnya 20 tahun yang lalu di Moojin. Kehadiran Kang Ha Ram yang pada mulanya telah digunakan oleh Black kerana kelebihan yang dimilikinya mampu melihat ajal kematian seseorang dan dewa maut untuk mencari rakannya yang telah merasuk badan individu lain, dan telah jatuh hati kepada gadis tersebut. Maka, bermulalah segala misteri penyiasatan kes-kes jenayah dan kematian yang perlu diselesaikan oleh Black bersama Ha Ram.

REVIEW CERITA :


Setakat ini, saya rasa this is the most worth watching Kdrama yang korang patut layan sampai lebam. I'm not a Kdrama fan myself, but I still watch few kdrama with my friends or the recommended drama by other people. Pernah tengok beberapa kdrama yang lain, tapi tidak pernah lagi menonton cerita seperti ini. Jalan ceritanya tidak seperti tipikal drama korea yang lain kerana tidak banyak drama korea yang bergenrekan triller dan penyiasatan. 

Walaupun ending drama dan beberapa scene lain telah meninggalkan beberapa persoalan yang tak terjawab dalam cerita tu, namun impak yang diberikan masih mengekalkan perspektif saya bahawa this drama still is the most amazing kdrama yang pernah saya tengok setakat ni. Dengan plot cerita yang mantap dan disertakan sekali dengan genre triller, misteri dan penyiasatan yang akan membuatkan penonton sendiri menjadi penyiasat dalam setiap episod yang dipersembahkan.

Like I tell you guys before, I'm not really a Kdrama fan at the first place. Tapi penceritaan plot itu sendiri yang lain daripada drama korea yang lain, membuatkan saya sendiri betul-betul 'melekat' cerita ini pada setiap malam Sabtu dan Ahad. This drama contain too many suspen scene yang akan membuatkan penonton tidak mahu berganjak walaupun sesaat daripada skrin laptop. 

Paling best dalam cerita ni adalah sebab plot twist yang akan buat penonton terpinga-pinga buat seketika. Boleh dikatakan setiap minggu saya menunggu cerita ini semata-mata untuk mengetahui penghujung disebalik segala misteri yang telah terkunci rapat di Mojin selama 20 tahun. Gituhh! 

Penceritaan yang mengandungi banyak plot twist, hinggakan saya sendiri (saya adalah seseorang yang ada kemampuan untuk meramal jalan penceritaan drama yang pernah ditonton sebelum ni) pun tidak mampu  meramalkan jalan cerita bagi drama ini. Kisah romantis masih terselit dalam cerita ini namun tidak sebanyak tipikal korea drama yang lain. 

I could say dalam 10%-20% kandungan scene romantis yang terkandung dalam cerita itu. Namun, kesederhanaan dalam mempamerkan kisah cinta tu sendiri tampak indah di penghujung cerita. I cried myself watching the ending. Menusuk jiwaa! Cheewaaa hahah πŸ˜‚πŸ˜‚ 

Okay, rating saya untuk cerita ni adalah dalam 9/10. Cerita korea yang paling saya puas hati setakat ni. Tolak satu markah sebab terdapat beberapa persoalan yang tak terjawab dalam cerita ni. Hahaha. Saya tidak mahu jadi spoiler, maka dengan ini saya menulis review saya secara umum berkaitan dengan cerita yang telah ditonton ini. 

P/s : Citarasa setiap orang tak sama, dan mungkin ada orang lain yang suka dan tidak suka dengan cerita ini. I just recommended this drama to you guys because I though its a great drama and worth watching. πŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌ

Sekian sahaja penulisan saya pada hari ini. Wassalam. 

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...